Wednesday, March 23, 2011

Runsing dengan BMI


Kebanyakan orang terlalu obses untuk menjadi kurus atau dalam erti kata yang lain ingin kelihatan slim dan menarik. Tapi lain pulak bagi aku. Haha. Aku terlalu obses untuk menjadi gemuk, eh chop, bukan gemuk tapi tough atau dalam bahasa ibunda dipanggil tegap. Chewah, tapi takmau la tegap sangat macam Sazali Samad tu. Seriau aku tengok!

Berdasarkan laman web http://www.nhlbisupport.com/


BMI
Underweight
Below 18.5
Normal
18.5–24.9
Overweight
25.0–29.9
Obesity
30.0 and Above


Baiklah, ini pulak result selepas aku kira BMI aku di laman web tersebut. The height you entered is 169 centimeters. The weight you entered is 47 kilograms. Your calculated BMI is: 16.5

OMG OMG! BMI aku sekarang ialah 16.5. Ini bermakna berat aku underweight. Jadi, untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal, berat badan aku mestilah 53 kilograms. Barulah BMI aku berada dalam keadaan yang normal kan.

Sampai sekarang aku masih lagi memikirkan macam mana nak tambahkan lagi berat badan aku ni. Penat tahu? Bak kata kawan aku, "kau ni asyik makan berak makan berak je manalah nak gemuk". Cis, habis tu, kau nak suruh aku tahan berak ke apa? Itu cari penyakit namanya.


6 comments:

SitiNurIzzatiShahudin said...

ewh..kurusnyer anda.saye nie temok..mesti overweight.ahak !

Zik said...

aku nie sejak akhir2 nie.. berat makin naik lah pulak... huhu... exercise pun korang kot... zaman kerja memang macam nie kot... kalau zaman study nie rajin2 sikit exercise...

Askrie Hishamuddin said...

@sitinurizzati, tau tak pe :( awak mna ade gemuk pun, okay je saya tengok :)

@zik, hahaha. adat lah tu, balik keje je terus tido. hahaha

intan.maisarah said...

ish.
kurus anda

Askrie Hishamuddin said...

@intan.maisarah, kaannnn :(

imaa lova :) said...

saya pun underweight -.-"
dan selalu di kata kan tak cukup zad padahal saya lah yang paling kuat makan XD