Thursday, January 12, 2012

Kalaulah korang berada di tempat aku sekarang!

Seriously, aku sangat penat untuk menjawab soalan yang hari-hari sama saja, "ayah macam mana, dah ada apa-apa perubahan belum?" or "How's ur dad?". Kadang-kadang nak je aku cakap, please stop asking me the same question everyday! Aku bukannya apa, i don't feel interested to answer those question sebab keadaan ayah aku masih sama. Still the same. Tak ada apa-apa perubahan pun. Still tak boleh bercakap, still tak boleh duduk, still tak boleh nak makan. Tapi, disebabkan tak nak dipanjangkan cerita, aku just can say Alhamdulillah, dia dah semakin okay or dah ada perubahan sikit-sikit.

Makin ramai orang tanya soalan macam tu, makin aku runsing jadinya sebab dia memang tak ada perubahan langsung so far. I don't know what to do even my mom pun dah terlampau penat layan kerenah ayah. He's like a baby. Kita tak tahu apa yang dia nak malahan lagi teruk dari baby. At least baby boleh menangis and we can expect something what they want rather than my dad we can't expect anything from him sebab dia langsung tak boleh bercakap. Just imagine, nak bukak mulut pun tak boleh (nganga). So now, tell me apa yang kitorang boleh buat kalau dia macam ni? Nak bagi makan? Kita bukan tahu dia lapar ke tak?

Kalau lah korang berada di tempat aku sekarang, aku pun tak tahu apa yang korang akan buat. And aku pun tak tahu sama ada korang sanggup untuk face it or not. Tak tertanggung rasanya beban ni kalau korang bukan jenis orang yang sabar. Serius. Like seriously, I don't know till when keadaan ayah aku will gonna be like this.

Ya Allah, sesungguhnya HambaMu ini tak mampu nak menanggung beban Mu Ya Allah. Ringankanlah beban kami sekeluarga. Puas berdoa siang malam, tapi aku rasa macam sia-sia. This is what I feel.

5 comments:

Rozuan Ismail said...

sorry I'm asking same question to you. just pray for your dad.

izzah nadiah said...

Sorry to hear that... I understand ur feelings, tu sebab i lg suka bc blog or status update yg u wat rather than asking u each n everyday... sabar banyak2 asri, Allah nk duga kamu... i know u can face it, although it's too hard to bear... Allah takkan turunkn ujian pd hamba-Nya diluar kemampuannya kan? Insya-Allah, doakan yang terbaik untuk ur dad... Kawan2 tanya sebab dorang concern, tak ada niat pun nak sakitkan hati u... We always pray for ur dad... Semoga ur dad akan sembuh... Amin... So, sabar okay? Itu je yg i mampu ckp.. =)

Askrie Hishamuddin said...

rozuan, never mind. btw, thanks

nadiah, thanks so much. InsyaAllah. Amin

.........cP~ said...

orang memang takkan faham walaupun mereka cuba. hanya yang merasa je ras. cuma mereka tak tau cara nak show their support. teruskan berdoa. putus asa tu seolah2 putus asa pada Dia.

p/s: arwah abah dulu sakit sejak saya 4 tahun. sepanjang hidup saya, saya tak kenal dia yang betul2 sihat.

Askrie Hishamuddin said...

cp, thanks for the advice. Alfatihah to ur late dad. Amin