Thursday, January 20, 2011

Review : Filem Khurafat


This is just my opinion. Pendapat peribadi aku. So, kalau korang tak bersetuju atau pun tak suka dengan my personal opinion, please GTH!

What can I say? this film cuma indah khabar daripada rupa. Well, i don't know perluke setiap filem seram mesti diterapkan dengan unsur-unsur suspen yang bagi aku bende ni tersangatlah cliche.

Tell you what, antara babak-babak cliche dalam filem ni ialah;

- bila pusing belakang tiba-tiba hantu muncul
-pintu bilik tiba-tiba terkunci
- lampu bilik mayat tiba-tiba tertutup
-hantu muncul dari tingkap rumah
- nampak kelibat hantu sewaktu suluh lampu torchlight dekat kawasan hutan
- isteri menyapa secara tiba-tiba dari belakang and so on.

Oh damnnn! dah banyak sangat filem seram melayu yang buat babak-babak macam tu. For me, tak ada apa-apa yang menarik pun on that scene. Sebab penonton especially aku dah tau dah what will happen next bila babak-babak macam tu dimainkan.


Other than that, aku cukup tak puas hati la kenapa banyak sangat hantu yang muncul dalam filem ni? Nak buat orang suspen pun agak-agaklah janganlah tamak sangat sampai 2,3 ekor hantu muncul kejap-kejap dalam satu scene. Cukuplah sekor hantu je yang muncul dalam satu per satu scene tu. Ni tak, selagi boleh semua hantu nak disumbat dalam satu scene tu je. Orang pun dah tak jadi nak suspen bila banyak sangat hantu yang muncul dalam satu scene yang sama.

Okay, from the beginning until the middle part of this movie, storyline for this film ni tersangatlah membosankan dan membuatkan aku rasa macam nak menjerit je, bukan sebab takut tapi menyesal kenapa aku sanggup spend duit untuk tengok cerita cliche macam ni.

Tapi mujurlah bila sampai in the middle part of this movie, barulah movie ni jadi interesting sikit bila Johan lakonan Syamsul gagah pegi cari rumah makcik cleaner kat tempat Johan keja tu then makcik cleaner tu jelaskan perkara sebenar kenapa dia selalu meng'ushar' Johan sewaktu dia bekerja. Oh ya, scene ni sedikit sebanyak berjaya menginsafkan aku dan membuatkan aku sebak. Kesian mak cik tu. :'(

Scene yang membuatkan aku rasa ngilu nak tengok pulak ialah sewaktu bekas kekasih Johan hiris tangan dia dengan pisau dengan selambanya. Lepas tu boleh pulak dia tebuk peha dia berkali-kali dengan pisau tu. Aduhhh, tak sakit ke kau buat macam tu bodoh!! Sampai sekarang aku duk terngiang-ngiang part tu.

Another interesting part of this movie ialah apabila terbongkarnya cerita sebenar kenapa Johan dan isteri sering diganggu oleh hantu-hantu yang suka muncul banyak kali dalam satu scene ke satu scene tu.


And scene yang paling-paling aku suka dalam movie ini ialah the ending part of this story. Ianya tak macam ending film-film seram Melayu yang lain which is good!. Ending part dia sedih jugak lah dan sedikit-sebanyak ada unsur-unsur seram disitu. Nasib baik air mata aku tak mengalir, kalau tak kantoi lah dalam hati ada taman kan?. Tak sangka Syamsul sangat creative buat ending macam tu.

Overall, kalau nak diikutkan, aku cuma nak kasi rating 2 out of 5star je for this film. Tapi, memandangkan ini merupakan filem seram pertama arahan Syamsul Yusuf so not fair for him kalau aku kasi rating banyak tu je because i think he did a good job for this movie so, aku kasi 3 1/2 out of 5 star.

p/s: popcorn tak sedap langsung. nasib baik bukan aku yang beli. so, tiada unsur pembaziran di situ.

Nota tambahan : Lepas kitorang tengok wayang kitorang makan malam dan karaoke! Nantikan update pada entry akan datang!!!

4 comments:

AmellaJuhanna said...

Ish . Td dah komen gila panjang dah . Tp tak tersent kot -__-"
Oky tak pe sya tulis balik Hahah
Pendapat setiap org kan lain kan . Bg sya cyte ni BESTTT GILAAAA ohh ;O
1 sbbnya kan , mgkin mind set kot b4 msuk panggung tu .
N sya mmg suka sgat kat Syamsul Yusof tu .
Tp apa yg diperkatakan dlam entry kat ats tu ada betulnya , tp bukan semua tauuu Hahah
Ye lahh , pndapat semua org kan lain lain .(":

Askrie Hishamuddin said...

@amellajuhana, yupyopp. many people have their own perception and opinion. but for me, cerita ni tak seram sangat pun. mybe sebab i ni bukan jenis penakut orgnya.

are_mean91 said...

setuju...mungkin mengarah filem seram ini masih baru untuk samsul yusof... kita tengoklah nanti ye....

Askrie Hishamuddin said...

@are_mean91, betul tu. syamsul kena banyak polish up. good luck for him!