Thursday, December 23, 2010

derma ikhlas

"Adik, saya datang dari Kedah ni, nak mintak derma lah, sumbangan ikhlas. seringgit pun xpe. nak bina sekolah pondok kt Sungai Petani.Ni ha gamba sekolah pondok tu masih dalam pembinaan." i was like, What The Hell? sekolah pondok akan dibina di Sungai Petani, Kedah. Hello? ini Perak okayy, apahal jauh sangat datang dari Kedah sampai ke Perak nak mintak derma ni? Motif?

I just wondering, apa dah takde ke orang Kedah yang nak bagi derma? Sampai sanggup datang Perak mintak derma jauh-jauh untuk bina sekolah pondok? Pelik pelik. Okay, maybe memang betul die nak bina sekolah pondok. But why sampai sanggup datang Perak semata-mata nak mintak derma? aku bukan taknak kasi derma. Well, as we all know, dapat pahala besar tau bagi sumbangan kat orang-orang yang nak bina sekolah pondok ni. Jap, tau tak sekolah pondok tu ape? bukan main pondok-pondok macam waktu kecik-kecik dulu tu tapi sekolah pondok ni sekolah yang ajar student die based on agama islam. Ajar budak-budak ilmu agama, alquran etc. So,selagi sekolah pondok tu digunakan untuk belajar, mendidik pelajar-pelajar tentang ilmu agama ni, selagi tu kita akan dapat pahala & manfaat. *sorry, correct me if i am wrong. sebab aku pun cetek ilmu agama ni.

Okay, tapi kalau betullah tujuan die mintak derma untuk dirikan sekolah pondok. Tapi kalau tujuan die mintak derma untuk kesenangan hidup die macam mana? I mean, duit-duit derma tu digunakan untuk benda-benda lain yakni untuk lakukan benda-benda haram. Well, aku taknak tanggung. Tak dapat dinafikanlah, yang datang mintak derma kat aku tu berkopiah and nampak sangat naif. But, must remember don't ever judge a book by it's cover. Means here, don't judge a person by what they are wearing. Oh well, aku pun boleh buat macam tu lah. pakai kopiah, pakai serban pergi keluar. kalau orang yang fixed minded ni confirm cakap aku ni budak baik la etc. Hipokrit! semua orang boleh.

Lagi satu, sempat pulak die tanye mak ayah adik mana? sambil mata tu duk jeling-jeling kt dalam rumah. When i replied, parents takde, dorang pegi keja, die macam tak percaya, Again, mata dia melilau-lilau kt dalam rumah. Apa yang dia cari? Hello! desperate sangat nak duit ni apahal? tadi cakap ikhlas, Well, bila aku tak kasi duit dia mula nak cari mak ayah aku pulak so that dia boleh dapat jugak duit derma tu. Kalau aku kasi 50sen pun tapi aku tak ikhlas kau nak buat ape?

Tolonglah, ni bukan kali pertama, bukan kali kedua orang datang rumah mintak derma
and gunakan teknik-teknik macam ni (nak bina sekolah pondok etc) tapi dah ramai dah yang buat. kalau nak mintak derma pun gunalah cara lain yang lebih munasabah and bagi aku yakin untuk bagi sumbangan derma. Bukannya ragu-ragu macam ni. Fyi, guna teknik-teknik nak bina sekolah pondok etc. untuk mintak derma ni obsolete la. Ingat, orang Malaysia sekarang semua dah pandai okayy and bukan senang nak kena tipu. :)

p/s: nak menipu si penipu, memang silap besar la. renung-renungkanlah!

2 comments:

Encik Tikus said...

silap besar ahh datang mintak dekat ang kan ? keh keh

Askrie Hishamuddin said...

HAHAHA. taw xpe. nak menipu si penipu. memang silap besar. nasib baik tak kena maki je pakcik tu. kalau takkkkkkk.. aihhh.