Saturday, February 19, 2011

Tips mengelakkan blog digelar annoying!

Nampaknya dah lama kan aku tak berkongsi tips dengan pembaca blog aku ni. Baiklah, pada entry kali ini aku cuma nak berkongsi dengan korang pasal kriteria-kriteria blog yang boleh dikategorikan sebagai annoying. Jadi, untuk mengelakkan daripada blog korang dilabel sebagai blog yang annoying, sila ikuti tips-tips yang aku sediakan di bawah ini.

1.
Elakkan daripada menggunakan background entry yang berwarna hitam. Serius, aku cannot go sungguh kalau background entry blog colour hitam ni. Dah la tulisan kecik then background entry pulak berwarna hitam. Lepas tu entry tak nak panjang pulak kan. Berpinar mata aku membaca tahu? Untuk background entry colour, sila pilih colour yang lembut-lembut such as hijau lembut, biru lembut atau biru laut, putih, serta warna-warna lembut yang lain.

Juga, cuba elakkan daripada menggunakan background entry colour yang warnanya terang-terang such as orange, yellow, hijau terang, merah dan warna-warna yang seangkatan dengannya. Warna-warna terang macam ni jugak boleh membuatkan mata pembaca akan jadi buta untuk 5 minit.


2. Pastikan korang
menggunakan font size yang besar. Aku tau korang mesti rasa blog korang comel bila guna font yang kecik-kecik ni kan? Tak comel langsung okay! Tapi janganlah font terlalu besar pulak, perli namanya tu.

Untuk font juga sila gunakan font yang senang untuk dibaca such as Arial, Courier, Georgia.
Elakkan daripada menggunakan tulisan yang bersambung-sambung tu, walaupun bagi korang font bersambung-sambung tu style, tapi bagi pembaca lain font yang bersambung-sambung macam tu tak style langsung okay!

3. Kalau korang nak menulis entry yang panjang, sila buat perenggan. bukan sila lagi ya, tapi wajib buat perenggan okay! Supaya tak pening pembaca tu nanti nak baca. Kalau tak nak buat perenggan, buat points. Macam yang aku buat ni la. Riak kejap, puji diri-sendiri. Tak salah kan?

4. Pasal widget pulak. Please guys and girls out there! Chewahhh. Tolonglah, widget-widget ni kadang-kadang bukan untuk mencantikkan blog korang sangat pun, tapi nampak lagi semak ada la. Lagi satu pulak blog korang akan jadi lembap nak loading kalau dah terlampau banyak widget digunakan di dalam blog. Widget-widget yang banyak ini pun boleh menyebabkan media clutter tahu? Kalau korang tak tahu apa itu media clutter sila google sendiri. Ini bukan tutorial class. Korang boleh je nak letak widget, tapi biarlah berpada-pada.

Letak widget yang penting sahaja. Yang boleh mendatangkan benefit kepada korang serta pembaca. Contoh widget yang korang boleh letak ialah advertisement nuffnang, follower, serta chatbox. Ketiga-tiga widget ni sangat penting dan ianya sudah memadai sebenarnya.

5. Sila jangan letak lagu yang auto-play sendiri. Kalau lagu korang tu merupakan lagu favourite pembaca lain it's okay la, boleh jugak pembaca korang tu layan. Tapi kalau lagu tu pembaca korang tak suka macammana? tak sempat diorang nak baca blog korang, terus diorang tutup blog korang tu sebab dengar lagu tersebut dalam blog korang.

Ni lagi satu, bukak je blog korang tetiba keluar lagu hardcore, techno, grunge, black metal bagai. Boleh kena serangan jantung tahu? Kalau rasa nak dapat maki percuma, sila buat.
Kalau nak jugak letak lagu, boleh, tapi letak la lagu yang bukan auto-play punya. Tapi senang cerita, tak payah la letak lagu kat blog korang kan. Pembaca pun boleh download sendiri la lagu kat 4shared, mediafire dan sebagainya. Diorang pun boleh pasang lagu sendiri kat laptop. Pembaca datang blog korang sebab nak membaca blog bukannya nak dengar lagu kat dalam blog korang. Pikir yang tu sudah. =.=

Baiklah, itu sahaja yang aku dapat kongsikan untuk entry kali ini. Aku harap korang boleh la ambil sedikit sebanyak intipati yang aku sampaikan kat entry ini ye kawan-kawan? Kalau korang nak orang follow blog korang, nak ramai pembaca jenguk blog korang, pandai-pandailah korang ikut tips aku okay. Blog aku ni pun bukannya bagus sangat tapi taklah sampai annoying kan?

28 comments:

Ayesha Ramlee said...

rasa mcm nak delete je lagu tu, betul jugak eak.. kengkadang terasa jugak "kesemakkannya" tq

Askrie Hishamuddin said...

@ayesha ramlee, hehehe.. bagus la kalau macam tu :)

ieka darlink said...

paling penting letak perenggan. cukup menyampah kalau entri stret je. sakit mata nak baca.

gabanMorka said...

aku rase warna background tu xjadi masalah kot
yg problem bila color entry tu jadi sesumpah kat background

Askrie Hishamuddin said...

@ieka, betul tu!!!

@gaban, yess. actually itu yang saya cuba maksudkan. hehe :) lebih kurang macam tu laaa

Kodet said...

Haa! Background aku warna hitam ... tp boleh la ksi ringan sket , klu dlu ada jalur2 ksi berat...

PS : Misteri Naga Tasik Chini | Adakah ia benar - benar wujud ?

Askrie Hishamuddin said...

@kodet, hahaha :) bagus2..

ferra ferro said...

tips yang baagus ! =)

Askrie Hishamuddin said...

@ferra ferro, thanks a lot! appreciate it so much

Zik said...

erm... letak widget yang biasa2 jer.. jangan pelik2.. sudah.. sekarang nie iframe pun ada bahaya gak tuh...

Askrie Hishamuddin said...

yup, betul tu zik

NOOR FATIN said...

blog warna hitam tu, bf aku ckup suka warna hitam. aku rasa mcm malas je nak masuk blog dia. huahua skrg dia dah tukar warna kelabu. font pun dah besar. sejuk hati aku tgk.. kehkeh

lagu autoplay sendiri, baru tadi aku mnjerit dgn blog pmpuan mana ntah, letak lagi rock. dah la aku bukk volume kuat tadi sebab main game. aiyoyo. 10x kena mcm ni, sakit jantung wooo. hahah


background aku wrna lembut x? =p

Askrie Hishamuddin said...

@noor fatin, nampaknya betul la semua points yang aku bagi kan. Hehe. Okay2, will check your blog! haha

xazryx said...

letak lagu yg aku pantang sgt tuh .abis tenggelamkn lagu yg aku tgh dengar kt pc nih .HAHHA .

Askrie Hishamuddin said...

xazryx, tau xpe. terus rasa malas nk baca blog tu kan?

Sha Amane said...

hurm, pasal lagu tu setuju jgn buat auto play.

Askrie Hishamuddin said...

@sha amane, yupp2!! paling saya tak suka sebenarnya blog yang ada lagu auto-play ni

bardboo said...

sokong 100%..

paling xboleh trime lagu autoplay tu..aduh, sakit telinga ni dgr..huhu..

Jom Lawat: Blog Bardboo
Make Your Own Personalized Gifts Here

Askrie Hishamuddin said...

@bardboo, yeaaahhh, nampaknya ramai yang sokong saya! haha

alongxp said...

haish...klu bab lagu tu,da penat da nk ckp,ramai gak lg yg pkai,xprihatin tul kpd pengguna broadband...
wat blog mmg la untuk kepuasan diri sendiri,tapi klu da open tu,maknanya mmg untuk org laen baca la kan?so prihatin la ckit ngan bandwith broadband org laen... kan?kan?

Askrie Hishamuddin said...

@alongxp, betul betul betul! sangat bengang dengan orang yang letak lagu autoplay kat blog

.m y z. said...

ahha annoying sungguh kalau blog ada musix +__+

Kaka said...

thanks for sharing :)

Askrie Hishamuddin said...

myz, betul tu. paling pantang

kaka, welcome :)

Saefullah said...

copy ek ^^

Nia zahirah :) said...

haha semat ! header ko comel , ajar la cane nak buat pelisss ***

Mummy Akmar said...

WAhahahahahahahhwhaahhahhahaha

MRie RNie said...

Ramadhan Blogwalking by SembangCyber.com

Hu3..betul2..ada tertinggal lagi beberapa point.

- kalau boleh kurangkan tepek iklan kat blog. sampai mengganggu tumpuan visitor nak menggeledah blog. kalau takat 1-2-3 iklan cukuplahkan.

- terlalu banyak gambar ditepek kat merata2 blog. owh its annoying beb.

- to much floating thing. kiri kanan atas bawah. macam2 floating widget ado. dah macam blog sarkas pon ado.

part autoplay music tu memang saya klik [x] jer terus. tak der kompromi.

Bloglist tu kalau boleh buat 1 page khas or blog khas,. sebab ianya boleh memudaratkan blog. mana ar tau nanti blog boleh diserang malware kan. nak tau apa malware tu sila google sendiri. hu3

By the way i come from segmen promote blog by jal.

salam persahabatan dari saya. Ramadhan Blogwalking by SembangCyber.com