Monday, January 3, 2011

learn basic english

Entry kali ni aku nak sentuh sikit pasal pronunciation ataupun dalam bahasa ibunda kita bererti sebutan. Wahhwahh, menggedik sungguh nak buat kelas tutor pulak dah dalam blog ni. HAHA. aku bukannya apa, aku tetiba terpanggil untuk tulis entry pasal learn basic english ni sebab most of my friends selalu jugaklah tanya aku camana nak sebut perkataan ni? macam mana nak sebut menatang ni? dan macam-macam lagi lah.

ada jugak kawan aku penah cakap kt aku yang dia pandai tulis, paham maksud perkataan itu ini, tapi nak cakap die tak reti, tak tahu nak sebut camana (nada sedih). aishh, itulah orang melayu, sebenarnya masalah orang kita ni takut nak speaking sebab takut nanti kena ejek serta kena kutuk kalau pronunciation salah. kau tengok orang cina, india serta bangsa 1 malaysia yang lain tu, kau hengat diorang pronounce bagus sagat ke? huh, aku speaking 60kali lebih bagus dari diorang la, tapi diorang confident. orang kita ni duk nganga je la dengar diorang speaking prung prang prung prang pastu yang taktau pape tu siap puji lagi, huih pandai betul amoi ni speaking. laju pulak tu. hebat inggeris dia. padahal aku dengar pronunciation dia semua tunggang langgang. grammar apatah lagi kan. cuma diorang confident nak bercakap bahasa omputeh.

kejap, but before that, kenapa aku tulis entry ni dalam bahasa melayu eh? padahal entry nak mengajar orang cakap omputeh bagai kan. kecoh je. HAHA. well, aku takut la kalau-kalau aku tulis dalam bahasa omputeh nanti korang sume tak pham apa yang aku nak cuba sampaikan, pasal english aku tinggi bukan english biasa-biasa ni, literature english kau tahu? HAHAHA. kidding kidding. sebenarnya aku takut korang tak paham bahasa omputeh aku sebab aku mempunyai masalah grammar yang teruk, cakap pandai grammar hancur. kau hade? HAHAHA ataupun dengan erti kata yang lain i'm speaking broken english you know. paham kan?

okay, we go through to our lesson today. Ini dia most common words yang selalu orang teragak-agak nak cakap. kadang-kadang tu siap 6,7 kali duk ulang tanya aku bende yang sama, camana nak sebut perkataan ni? perkataan apa? perkataan bawah ni la.


Silent K. K is not pronounced when followed by N at the beginning of a word. For example, knife, knee, know, knock, knowledge and etc. Kalau dalam perkataan ada huruf N wujud selepas huruf K jangan sebut huruf K tu okay, buat-buat tak nampak huruf K tu sebab tak memberi makna pun hruf K tu, just sebut huruf N dan selepasnya. gheti?

Silent P. P is not pronounced at the beginning of many words using the suffix "psych" and "pneu". psychiatrist, pneumonia, psychotherapy, psychotic. Ingat ye, takda bunyi psych kt depan tu, juga takda bunyi pneu kat depan tu.

Silent S. S is not pronounced before L in the following words such as island, isle. Kebanyakan orang sebut island tu dengan bunyi iceland . island ngan iceland lain ye maksud dan bunyinya.


jadi sekarang semua dah paham? semua perkataan-perkataan kat atas ni disebut tanpa membunyikan huruf K, P dan S. lepas ni korang boleh la bangga cakap omputeh depan orang ramai tanpa ragu-ragu kan. Semoga uolz manfaatkanlah sedikit-sebanyak apa yang uolz dapat dalam entry kali ni. Sebab ini adalah basic english. Semua orang kena ambil tahu pasal ni.

daa~~~

1 comment:

DiriKu said...

saya punya english sangat teruk -__-