Saturday, February 5, 2011

10 Tips menjadi blogger yang disegani!

Baiklah, untuk entry pada kali ini pulak aku dengan penuh rasa bangganya ingin berkongsi dengan korang tips-tips menjadi blogger yang disegani. Walaupun aku masih tak layak lagi untuk bagi tips macam ni, tapi ada aku kisah? HAHAHA. pinjam sat trademark Azwan Ali.

Actually tips-tips ini bukan sahaja ditujukan kepada korang semata-mata malahan tips ini jugak ditujukan kepada diri aku sendiri jugak. Ye lah, aku pun nak jugak rasa disegani. Tak gitu? HAHA


Tips 1
Up to date. Sentiasa berkongsi pendapat tentang isu-isu terkini kepada pembaca.

Tips 2
Bersikap mesra dengan pembaca. Tak sombong.

Tips 3
Tak lokek ilmu. Sentiasa bagi tips kepada pembaca.

Tips 4
Sentiasa berfikiran terbuka menerima segala teguran serta kritikan daripada pembaca. Jangan cepat melenting.

Tips 5
Sentiasa memberi sokongan dan semangat kepada blogger-blogger baru.

Tips 6
Elakkan daripada selalu menulis tentang keaiban orang lain. Jangan ingat kita bagus. Semua orang pernah buat silap.

Tips 7
Cara penulisan yang baik dan kemas. Boleh difahami oleh semua golongan pembaca.

Tips 8
Tidak menjatuhkan blogger-blogger lain sebaliknya berikan teguran secara berhemah. Jangan terlalu emosi.

Tips 9
Sentiasa peka dengan isu sensitiviti pembaca. Contohnya, isu racist.

Tips 10
Be yourself.


Jumpa lagi!



19 comments:

ch!natsu said...

agreed2..
nice tips.. =)

Askrie Hishamuddin said...

@chinatsu, thanks! :)

optionshift3 said...

no3 tue..tak kekok ke tak lokek ilmu..?

Askrie Hishamuddin said...

@optionshift3, terima kasih menegur. tak lokek sebenarnya. typo.

Anonymous said...

2 dye..Nice tips dude..

Askrie Hishamuddin said...

@thanks anonymous! haha

Mohd Hazim said...

askrie terbaik ah

Askrie Hishamuddin said...

@hazim, thanks!

maRShA said...

simple tips yg harus diikut!! nice entri!! i. allah kite akn jd blogger yg trbaik stu ari nnti.. amin! ^^

jemput singgah sini ANASAURUS :)

♥CIK SHA♥ said...

good tips!!thanks for sharing..^_^

Mr.NS said...

bly djdikn rjukan dmsa dpn..good!

Askrie Hishamuddin said...

@marsha, thanks! insyaallah. amin

@cik sha, thanks and most welcome!

@Mr.NS, hehe.. thanks!

Kodet said...

Assalamualaikum ... tahniah anda menjadi blog pilihan kodet..

http://www.mrkodet.com/2011/02/pemenang-blog-pilihan-kodet.html

aLepfugazi said...

Be yourself. Hoho!

Askrie Hishamuddin said...

@kodet, serious? thanks alot!! appreciate it so much!!

@alep, kenapa? haha

Fara Farhana ♥™ said...

good information.
lepas ni nak cuba jadik lebih peramah la :D

Askrie Hishamuddin said...

@fara, yeeaaahhhh, cuba-cubalah!

theblabber. said...

so Hors d'Ĺ“uvre is your junior? tell him he writes very well and im dying of jealousy of his talent.

p/s: saya dah lama menulis blog pun tak reti/berani nak bagi tips how to be a good blogger. you must be someone disegani, i suppose.

Askrie Hishamuddin said...

@theblabber, yess, selalu jugak lepak dengan dia, okay, i will. hari2 jumpa kat kolej.

omg omg, jangan lah macam tu, i'm still new in blogging. still have a lot of things that need to be learn. :) btw, thanks for the compliment!