Friday, February 11, 2011

Kenapa perlu mengucapkan Alhamdulillah selepas bersin?

Assalamualaikum, tak jawab berdosa, kalau jawab saaayyaannggg!! pinjam sat trademark Anwar Hadi.

Baiklah, pada kali ini aku nak kongsikan dengan korang pasal bersin. Kenapa kita perlu mengucapkan Alhamdulillah selepas kita bersin?

Okay, let me explain about this, semasa kita bersin, secara refleks maka otot-otot yang ada di muka kita menegang, dan jantung kita akan berhenti berdenyut atau berhenti berdetak untuk sementara. Setelah selesai bersin maka jantung akan kembali lagi berdenyut ataupun akan berdetak kembali. Oleh sebab itu, dalam agama Islam kita disarankan untuk mengucapkan kalimat pujian kepada Allah iaitu "Alhamdulillah" ataupun bermaksud "Segala Puji bagi Allah", kerana jantung kita sudah kembali berfungsi seperti biasanya atau normal, setelah istirehat sejenak disebabkan oleh bersin kita tadi.

Alhamdulillah... Allah memberikan peluang untuk kita bernafas di bumi pinjaman ini lagi. Cuba bayangkan kalau jantung kita berhenti berdenyut selepas bersin tadi? Nauzubillah.

Jadi, kita sebagai umat Islam, haruslah mengucapkan Alhamdulillah selepas kita bersin tanda bersyukur dengan nikmat yang Allah telah berikan kepada kita. Sekiranya kita mendengar orang yang mengucapkan Alhamdulillah selepas bersin pulak, makanya kita wajib menjawab "Yarhamukallah" yang bermaksud Semoga Allah merahmatimu.

Bagi yang selepas bersin bercakap "excuse me" pula, cuba ubah kepada mengucapkan Alhamdulillah pulak. Jangan terlalu ikutkan budaya barat.

Renung-renungkan dan selamat beramal!

12 comments:

~Queen Of Heart~ said...

kalimah yg sy ucapkan selalu...
Tp kdng2 bila bersin outomatik sy kata Allahuakhbar...

Askrie Hishamuddin said...

@queen of the heart, ye ke? xpenah pulak i dengar org ckp Allahuakbar lepas bersin. hehe.. u org petama i dgr. hehe

tomatokering :) said...

yupp .. pahala pon dapat . bukan susah nk sebut pon kan .. tapi ada jugak yg ikut budaya lain .. huu

Askrie Hishamuddin said...

@tomato kering, betul tu. kan? pelik jugak. bangga sangat ikut budaya barat

kyo_9 said...

lagi elok jika setiap entri sebegini diletakkan sumber diambil daripada mana..

Askrie Hishamuddin said...

@kyo_9, btw, this is my own writings, ustaz told about this facts dalam class :)

azharr said...

waktu kita bersin kelopak mata kita tertutup...cuba bersin dgn mata terbukak...silap2 leh terkeluar bijik mata...hehe

Askrie Hishamuddin said...

@azharr, thanks! nice info too! thanks! hehe

~hiJauDaun~ said...

errr.. sy ade postkn ni kat FB..tp ade hamba Allah mintak hadis.. wa! terkantoi sy nk jawab..

Norashiqin Kamaruzaman said...

nice info...thanx for sharing =)) mohon share ye, link ke sini balik...

aAa Farm with UD Sido Joyo Incorporated said...

Allah memberi kekuatan pada Izrail untuk memasukkan roh ke dalam tubuh Adam. Setelah roh meresap ke kepala Adam, maka terjadilah otak dan tersusunlah urat-urat sarafnya dengan sempurna. Kemudian ketika roh sampai kehidungnya lalu ia bersin, serta mulutnya terbuka. Ketika itulah Allah ajarkan padanya ucapan Alhamdulillah. Itulah ucapan Adam pertama kalinya ke hadrat Allah.

lizmustknown said...

tak salah sebut excuse me...sebut la alhamdulillah and excuse me. coz excuse bila kita dah sebarkan virus ke udara n maybe menjangkiti orang lain...biasanya orang barat akan bg response yg sama "god bless you" Allah merahmati kamu.