Tuesday, February 15, 2011

Apabila student diwajibkan mempunyai blog...

Okay, pada entry kali ini aku nak kongsikan dengan korang pasal blog lagi. Kali ini bukan tips menulis blog mahupun tips lain yang berkenaan dengan blog.

Tapi ianya pasal setiap student diwajibkan membuat sekurang-kurangnya satu blog. Tak percaya? What else can I say, korang patut percaya. Setiap student yang mengambil course Business and Information Technology (di kolej aku) diwajibkan membuat serta memiliki satu blog peribadi untuk subjek website design semester 6.

Kebetulan rakan serumah aku jugak mengambil course tersebut dan semester ini diorang nak tak nak terpaksa buat jugak blog peribadi atas arahan lecturer dioarang. Jadi, memandangkan aku ni adalah merupakan rakan serumahnya tambah pulak aku ni merupakan rakan sebiliknya, memang dia take opportunities lah suruh aku mengajar bab-bab buat blog ini. Padan muka aku, siapa suruh ada blog kan? HAHA

Seriously, aku ni pun bukannya pandai sangat dalam bab blog-blog ni. Sekadar suka-suka je mengisi masa lapang. Ye lah, nak main futsal, tak pandai (kaki ayam, honestly) nak berjogging malas pulak, nak mengadap fesbuk 24 jam bosan la weh, nak kumpul setem, sekarang ni macam dah tak releven pulak sebab ade lagi ke orang nak post-post surat ni? email ada, fesbuk ada, jimat cost. So, blogging je lah yang boleh mengisi masa lapang aku.

Berbalik pada topik asal, bila kawan aku suruh tolong ajar dia buatkan blog, aku pun dengan naifnya ajarlah yang mana aku tahu. Bukan apa, aku sendiri pun baru je tiga bulan berblogging. Masih banyak lagi benda yang aku nak belajar.

Well, motif sebenarnya entry ni adalah aku cuma nak bagitahu kat korang bahawa kita wajib berkongsi ilmu dengan sesiapa sahaja asalkan ilmu itu berguna. Berguna here means ilmu yang bermanfaat kepada semua orang bukannya berkongsi ilmu tentang mencuri, santau, merompak, merogol or whatsoever. Berdosa tu! Jadi, jangan kedekut ilmu. Sharing is caring right?

14 comments:

Kumbang Jingga said...

oo ade erk subject yg suh buat blog..bg aku budak2 IT ngn science computers wajib ade blog or website.nasib baik aku dak engineering hehehe...

P.S Dh follow blog awak gak

zati said...

pernah ada pengalaman sebegitu, ambil business management & mase sem1 ada subjek tu (subject yg di mention dalam entry nie) tapi belajar asas2 je

lecturer takkan kasi carry mark kalau student dye tak ada blog, dye check url sorang2, mase tu menggelupur buat blog haha kelakar bile ingat balik*, nak tak nak buat juga

thanx pada lecturer tu, kalau tak sampai sekarang tak tau ape itu blog ngeee XD

Askrie Hishamuddin said...

@kumbang jingga, yupyup, subjek wesite design. each student must have at least one blog. :)

p/s : thanks!

Askrie Hishamuddin said...

@zati, haha, tau xpe. itu sebab budak rumah i ni paksa i ajar die. haha. kawan i yang lain pun sama. siap suruh i tulis entry untuk blog die. mmg la kan, nti blog i ni terabai pulak. haha

Cikgu Hairul said...

Kalaulah takder lecturer yang cam tu, sampai tue pun tak reti pasal blogging ni. Saya pun pada mulanya kena paksa juga. Lama-lama terbukalah minda. Sekarang ni jadi cikgu suruh pulak budak sekolah buat blog. Bukan untuk tulis menda bukan-bukan, tapi suruh mereka share apa mereka baca dalam blognye. Bercambah sket ilmu tu. hehehehe

Askrie Hishamuddin said...

@cikgu hairu;, betul tu cikgu! hehe

a n a s t a s y e a said...

Makin bertambah rakyat blog .. hehehe!

anastasyea's latest post .. Sorang lagi berpaling tadah!

Askrie Hishamuddin said...

@anastasyea, betul tu :) sokong!

hana said...

huhu..
jgn kedekut ilmu...
kalo dak amek medik ase2nye wajib x wat blog???hahaha

Askrie Hishamuddin said...

@hana, boleh jugak la, buat blog personal pun okay what.

Kodet said...

Kat kelas aku , sorang aku je ada blog , bila waktu LC , cikgu aku lak panggil aku sruh ajar blog ... tu yg mls tuh..

Askrie Hishamuddin said...

@kodet, haha.. bagus2! berguna jugak kodet! hehe

Cik Yana said...

pehh~ siap wajib ade belog. Kalau cik Yana, segan gak nak bagi lect bace belog. hahaha~

Askrie Hishamuddin said...

@cik yana, haha. tau xpe. tapi diorang tak boleh buat blog peribadi, blog mesti kena tulis pasal gadget, internet, isu semasa and etc.