Thursday, December 29, 2011

Alasan kenapa pakai tudung?

(RE-UPDATED)

Gambar sekadar hiasan


Lelaki : Kenapa anda memakai tudung?

Gadis 1: Sebelum ni saya tak bertudung pun, tapi bila ramai lelaki cuba mengambil kesempatan terhadap saya, saya mula bertudung. Kebanyakkan lelaki fikir perempuan yang tak bertudung ni senang nak main.
Saya masih virgin tau!

Gadis 2: Design-design shawl sekarang ni semua lawa-lawa! Saya cukup tertarik! So, dari situ saya mula memakai tudung.


Gadis 3: Sebab mak yang suruh pakai.


Gadis 4: Kawan-kawan saya semuanya bertudung, segan la saya bila hang out saya seorang je yang tak bertudung. Alang-alang pakai la tudung, sampai sekarang bila keluar je mesti pakai tudung. Dah terbiasa.


Gadis 5: Sebab boyfriend saya cakap saya nampak cantik bila bertudung ni.

Gadis 6: Rambut saya rosak la. Malu lah kalau orang nampak.


Gadis 7: Kalau kita tengok trend sekarang ni, ramai wanita yang dah mula memakai tudung. So, i pun pakai la. I sentiasa peka dengan trend semasa okay!


Gadis 8: Artis kegemaran saya dah mula memakai tudung, so, saya pun ikutlah. Maklumlah saya ni die hard fan dia kot!

Gadis 9: Saja nak tukar imej. Ini adalah imej terbaru saya! Cantik tak?


Gadis 10: Alhamdulillah, saya baru dapat hidayah dari Allah!

Gadis 11: Saya sejak azali lagi pakai tudung, biasalah ayah saya Ustaz, mak saya pula Ustazah. Kenalah jaga imej keluarga.

Gadis 12: Saya nak kembali ke pangkal jalan.

Gadis 13: i kan baru balik dari umrah, nanti apa pulak kata orang bila tengok i keluar rumah tak pakai tudung.

Gadis 14: Bertudung kan wajib. (*tapi pakai baju ketat, seluar sendat)

Gadis 15: Ermmm... Urmmmm... (sambil garu-garu kepala)


Sekadar hiburan. Tidak ada kene mengena dengan yang hidup mahupun yang sudah meninggal dunia. Jadi, kesimpulannya disini, rambut je sama hitam, tapi hati lain-lain. Semua benda yang kita buat mesti ada sebab sama ada sebab itu baik ataupun buruk. Kita sendiri yang menilainya.

So, kepada pembaca yang disayangi, setiap perkara yang kita buat hendaklah didahulukan dengan niat yang ikhlas kerana Allah. Chewahh, dah macam Ustaz la pulok! Apa-apa pun, renung-renungkan dan selamat beramal!

Hak cipta terpelihara: Askrie Hishamuddin


11 comments:

~miss ain~ said...

yup semuanye trplg pd hati kte..pe kte wt smua msti ikhlas..lg pn pkai tdung ni dituntut oleh islam kpada wanita islam kn..wajib ttp aurt..tapi kdg mnusia ni kn suka komen2 sal org..pe2 pn lau xkna pd seseorg tu antara dia dan Allah..

Askrie Hishamuddin said...

@miss ain, betul tu :)

waN Mohd Salim said...

smua yang kita lakukan kene dgn niat yg betul and niat yang tulus .. nice entry kanda ... byeeeeeeeee

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

kenape tibe-tibe terasa eh eh eh .. hakhak .. tajamnye entry ni >.<"

mysara said...

bermula dr niat..
perbetulkan la niat kte..:)

**cik deenasyakina** said...

terbaik lah..
tapi model tuh bukan effa la...
:)

alongxp said...

jawapan nombo 4 adalah jwpn biasa dak2 IPTA,tambah2 IPTA yg bukan u,sbb kbnykn membe2 laen tu dak2 kampung yg da biasa pkai tudung,so die terpaksa ikut supaya xkena mark.
suke ngan jwpn nombo 10 n 12,
baru nk hepi ngan jwpn nombo 14, bace smp abes... adeh... tul gak... sengal kude,ni spesis membalut aurat bukan menutup aurat...

Askrie Hishamuddin said...

betul tu! ;)

Khairunnisa Ahmad said...

Terbaek !
Suke suke ;D ;D

siti nor atika ruslan said...

niat tu yg penting.. best entry ni..:)

Askrie Hishamuddin said...

thanks khairunnisa ahmad & siti nor atika ruslan :)