Wednesday, May 4, 2011

Tak ubah macam ketam ajar anaknya berjalan

Assalamualaikum, tak jawab dosa, mati seksa, masuk api neraka.. hikhik.. as usual, muqadimmah yang cliche.

Memang tak dapat dinafikan lagi, semua orang kalau nak buat sesuatu yang baru mesti nak kena ada guidance. And guidance tu mestilah daripada orang yang lebih awal makan garam daripada kita. (Sampai sekarang aku tak tahu, kenapa makan garam? It should minum susu ibu. When you born in this earth, makanan pertama yang korang suapkan kat mulut ialah susu gantung. Why? Why must garam? Someoneee, please tell me whyyyyy!!!! Huh. pelik.
)

Okay, back to the topic. Aku ambik contoh yang paling common dengan students, which is assignments. Yup, each of student either you like it or not, you will face this kind of things. Nak buat assignment you must have a guidance from your lecturer. I dont want to talk about guidance from lecturer but I want to talk about guidance from your previous senior's assignments.
Most of soalan assignment yang kita dapat for the subject in that semester surely quite similar dengan assignments from your previous senior's assignment. So that, it will give us some advantages or benefits to us.

Tapi, kalau setakat mintak assignment from your senior yang markah dia pun ala-ala nyawa ikan sikit hari lagi nak mampus, tak ada guna jugak kan?
So, please being choosy. Tak salah. Jangan ikut suka hati je nak mintak assignment from your seniors macam tu je.

And that's why bila adik-adik junior, hiiiiiii!!! mintak assignments kat aku, i was like, ermmm, sorry, laptop format habis semua assignments hilang. Padahal elok je sihat walafiat assignments-assignments aku yang lepas kat dalam laptop ni. Bukan kedekut but I don't want my junior jadikan assignments aku sebagai diorang punya guidance.

To be honest, assignments aku tak pernah achieved a good results. Biasa-biasa sahaja.
If you want some guidance, please being choosy. Please choose someone that can help you to make your assignments will achieve a good result.

I don't want to be like a ketam yang ajar anak dia berjalan. Aku sendiri pun jalan senget, nak ajar junior berjalan lurus. Camana tu?

p/s: I know there a lot of grammatical error above. So, please ignore those grammatical errors. Thank you.

4 comments:

Eyka said...

bang..nak mintk asignment bole?? haha:)

eyka pon pernh kena..dah la markh ntah pape ntah! =.="

Askrie Hishamuddin said...

haha ;)

tu la psl.. bukan tak nak kasi, tapi segan nak kasi :)

miss.Addin said...

haha :)

but as rujukan tak salah kot. dorang pun boleh belajar dari kesilapan.

as my opinion la :

Farid Ahmad™ said...

maybe dlm susu ibu tu dah ada garam galian kot huhu..natrium, sodium bagai hehe..