Tuesday, April 24, 2012

Kenapa takut untuk berbahasa Inggeris?

Assalamualaikum!

Case 1: Mostly ramai student yang akan rasa cuak bila tiba hari presentation. Sehari sebelum presentation semua study bagai nak rak. Selak buku nota tebal-tebal, dictionary OXFORD kiri-kanan. Google translate juga tak dilupakan. LOL

Maklumlah, masa presentation mana boleh pungpangpungpang dalam Bahasa Melayu. 100% English kata kau! Mampus lah nak pungpangpungpang in English dalam masa 30 minit. Apo ekau nak merepek dalam masa 30 minit tu? Lama kot. Silap-silap boleh tercirit bagai dalam seluar. Over sangat la tu kan?

Case 2: Sometimes orang yang terlalu confident bercakap dalam Bahasa Inggeris ni pun bukan 100% betul dari segi grammar dan sebagainya. Ada je grammatical error here and there, well, we are human being right, not perfect at all. Even though dia adalah seorang lecturer tapi kadang-kadang ada jugak salah dari segi sebutan. Accent dah macam orang British dah kalah Adele, tapi sebutan hancur. Adoi, spoil.

Contoh : Some people use "that's mean" instead of saying "that means". Kadang-kadang bila lecturer aku terlepas cakap "that's mean" dalam kelas aku tergelak jugak. Tapi takde la terlalu obvious sangat gelak, aku gelak ala-ala sopan je gittew.

Recommendation:

Pernah tak tengok iklan OH MY ENGLISH! kat tv? Ala, iklan yang ada one student tu mintak "CHOP" instead of saying "STAMP" kat cikgu dia (lakonan Harun Salim Bachik) tu la.



Ya, program ini mengajak serta mengajar kita semua untuk belajar bahasa Inggeris dengan lebih mendalam lagi. Seriously, it will improve your English a lot by watching this sitcom.

So, apa tunggu lagi? Jom BELAJAR BAHASA INGGERIS DI SINI!!!

Sekian.Bye!

5 comments:

Mr. Z dan Mis N said...

tak rugi belajar bahasa inggeris
jom baca ni...entry ilmu
http://zubir5588.blogspot.com/2012/04/wanita-cara-mencantikkan-payudara.html

Askrie Hishamuddin said...

Yup, obviously true!

Okay, I will :)

AL AZRUL said...

yeayy.. good show/clip.. there are 3 videos of Oh My English.. semua best dn terbaik.. kdg2 tersalah guna word.. :)

NAL said...

best la belajar bahasa inggeris..NAL suka tapi english NAL biasa2 ja ^^

Askrie Hishamuddin said...

Al Azrul , yup2, i just watched another two videos on youtube. Betul3!

Nal, betul3, ala, biasalah tu.