Monday, October 22, 2012

VIDEO Lagu Harapan Bangsa nyanyian Jaclyn Victor dikatakan menyentuh sensitiviti agama lain!

Assalamualaikum!

Mungkin ramai yang dah tahu pasal isu ini dan mungkin juga ramai yang masih belum tahu dan tertanya-tanya mengenai isu ini.

Lagu Harapan Bangsa nyanyian Jaclyn Victor mengundang kontroversi apabila lagu ini dinyanyikan dalam bahasa melayu.

But for me personally, bahasa melayu adalah hak semua orang dan bukannya khas untuk orang yang beragama Islam sahaja. So, apa benda yang sampai nak dijadikan isu? Lagipun lagu ini khas untuk orang yang beragama Kristian dan dinyanyikan dalam gereja. Cuma dalam gereja. Kalau takut sangat terpesong akidah, tak payah dengar lagu ni. Simple kan?


Dalam Al-Quran pun ada ditulis, Lakumdiinukum waliyadiin bermaksud bagimu agamau bagiku agamaku. Simple!

Sekian.Bye!

2 comments:

Ikhmal Malique said...

nama pun lagu utk gereja, penyanyi pun sah2 bukan agama islam. jadi, apa salahnya? org islam sendiri yang kena kuatkan akidah. kan bro..

Askrie Hishamuddin said...

betul tu Ikhmal Malique! :) Agreed!