Thursday, January 6, 2011

A Guide To Speak Malay!

Hey guys! entry kali ini mengenai 'A Guide To Speak Malay' ! For this entry aku nak buat kelainan sikit lah. Nak buat macam segmen perah otak sikit. HAHAHA. nak suruh korang semua berfikir la sikit.

Tujuan aku buat game ni? HAHA, ekceli saje je nak suruh korang berfikir sikit lah di samping dapat kenal korang dengan lebih rapat lagi, sebab semua entry aku before this asyik berceritaaaa je kan. tak mencabar langsung kan kan? HAHA. Selain tu, aku nak dapatkan feedback daripada korang semua la kan. Tak best lah, asyik aku sorang je bercerita then korang senyap je tak tinggalkan komen langsung. Sentap hati mak nak! HAHAHA.

Okay, game nye macam ni. Aku akan tulis perkataan-perkataan dalam bahasa inggeris dan korang perlu terjemahkan perkataan tu dalam bahasa melayu. aku tau korang tak paham kan? sebab aku pun tak paham macam mana nak terangkan kat sini. HAHAHA. jangan risau jangan risau. meh sini aku tunjuk contohnya :

bell-arch-un = belacan

cuba korang eja betul-betul perkataan bell-arch-un tu, bunyinya seakan-seakan bunyi belacan dalam bahasa melayu kan? bell-arch-un tu slang omputeh ye.

HAAAA! get the point? so, hint untuk game kali ni adalah makanan. ya, sejenis makanan! okay, let's have some fun!

temp-air = ?????

change-charge-look = ????????

pull-out punk-gang = ????? ????????

are-arm pert-check = ???? ??????

child-ly paddy= ???? ????

peak-a-some = ???????

so, tinggalkan jawapan anda di ruangan komen okay!!! HAHAHA. jawapan akan diberitahu di dalam entry akan datang! selamat mencuba!!


*sorry, tiada hadiah disediakan untuk pemenang yang dapat menyelesaikan soalan-soalan dalam game ni. sekadar untuk suka-suka je. harap korang tak berkecil hati ye. jangan pulak sebab takde hadiah korang taknak join. :( keikhlasan amat diperlukan untuk join game ni!

4 comments:

pago" said...

bolela main2 kat sini..

temp-air = tempe
change-charge-look = cencalok
pull-out punk-gang = pulut panggang
are-arm pert-check = ayam percik
child-ly paddy= cili padi
peak-a-some = pekasam

Askrie Hishamuddin said...

HAHA. thanks !! :)
jawapan akan diberitahu dalam entry akan datang!
hehe

fathiahRAIHANA said...

kenapa sume makanan ?! ahahaha .

Askrie Hishamuddin said...

HAHA. sebab makanan untuk dimakan :) AGAGAGA